woensdag 30 september 2009

Sam Baker VPRO (TV) Vrije geluiden20-9-2009

Zondagmorgenritueel:
Honden uitlaten,ontbijten,Match of the Day kijken op de BBC,ondertussen is de koffie klaar en is het tijd voor
Vrije Geluiden.
Al jaren een vaste waarde op de zondagmorgen ,dit mooie muziekprogramma van de VPRO.
Niet altijd mijn soort muziek,maar wel altijd leerzaam,en soms met prachtige verrasingen Zo zat daar zondag 20 September opeens Sam Baker,ik was die naam al een paar keer tegengekomen maar door het grote aanbod niet veel aandacht aan besteed.
Onterecht,een zeer indrukwekkend persoon met een even indrukwekkend verhaal.


Broken Fingers
Baker heeft een opvallende zangstem, als gevolg van zijn doofheid. In 1986 overleefde hij ternauwernood een bomaanslag die het Lichtend Pad pleegde op de trein waarin hij op weg was naar Machu Picchu (Peru). Drie Duitsers (vader, moeder en zoon) waarmee hij de coupé deelde kwamen om. Baker raakte zwaar gewond: een doorboorde dijbeenslagader, een verbrijzelde linkerhand (die hem dwong linkshandig gitaar te leren spelen; in zijn linkerhand kan hij nog wel een plectrum vasthouden) en gescheurde trommelvliezen. In verschillende van zijn liedjes verhaalt hij over deze aanslag, bijvoorbeeld in dit Broken Fingers van zijn album Pretty World.


Angels
Deze song gaat over de mensen die aan zijn zijde stonden toen hij er na zijn ongeluk er slecht aan toe was.Dat waren zijn Angels

Baker groeide op in Itasca, een dorpje ten zuid-westen van Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de Presbyteriaanse Kerk, en zijn vader luisterde naar platen van blueslegendes als Lightnin' Hopkins, Brownie McGhee en Sonny Terry. Daarnaast hoorde hij als kind allerlei andere muziek. Ride This Train van Johnny Cash is één van de eerste platen die hij zich herinnert, en dan vooral vanwege de verhalen die in de liedjes verteld worden. En daar draait het volgens Baker om: verhalen vertellen. Hij ziet zichzelf meer als een schrijver van liedjes dan een vertolker. Baker wordt wel geplaatst in de traditie van mede-Texanen John Prine, Guy Clark en Townes Van Zandt: meeslepende korte verhalen die hij met weinig woorden zeer beeldend weet te vertellen, met ingehouden begeleiding.



Homepage Sam Baker
http://www.sambakermusic.com/

Het concert dat Sam Baker op 19 September gaf in Paradiso(Amsterdam) is hier te downloaden
http://www.dimeadozen.org/torrents-details.php?id=267338

Geen opmerkingen: